DVD Jelenje proslavilo jubilarni 40. rođendan

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jelenje slavi svoju četrdesetu obljetnicu. Ono je nazvano po Ivanu Zoretiću – Špancu, sudioniku španjolskog građanskog rata tridesetih godina prošlog stoljeća. Jelenjci su se u dobrovoljno vatrogasno društvo okupili 1976. godine, a prije deset godina uselili su u novi vatrogasni dom u Dražicama.

– U četrdeset godina mi smo zaista odradili jedan lavovski posao, odradili smo sve što nam je bilo zadano; od vatrogasnog doma, do opreme, ljudstva tehnike znanja vještina. Na kraju sam s tih naših četrdeset godina veoma zadovoljan i smatram da smo ispunili sve što smo trebali ispunili do sada, rekao je Mark Kovačić, predsjednik DVD-a Jelenje.

DVD Jelenje ponovo se nalazi u teškim trenucima. Gorući problem je neprimjeren odnos načelnika općine Ervina Radetića prema jelenjskim vatrogascima. Nastoji se političkim putem minimalizirati njihov doprinos u cjelokupnom razvoju civilne zaštite na području Jelenja. Situacija neodoljivo podsjeća na stanje ranih devedesetih godina..

– Do 2013. godine mi smo imali izvrsnu suradnju, dokaz je to da se izgradio vatrogasni dom. Općina nas je pratila, no mi u zadnje vrijeme dolaskom novog načelnika dolazimo do problema. Ne možemo naći zajednički jezik s načelnikom koji nas ne doživljava, ili još bolje rečeno ne trpi vatrogasce, kaže Kovačić.

Među brojnim uzvanicima našao se i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice. Obljetnicu DVD-a Jelenje nazvao je sjajnim primjerom proslave važnih dana za sve one koji su na bilo koji način uključeni u njen rad.

– Treba krenuti od činjenice da je ovo vatrogasno društvo odgovorno za zaštitu od požara svoje lokalne zajednice, kao što je i Javna vatrogasna postrojba Rijeka odgovorna za grad Rijeku. Ta činjenica već govori puno. Dakle, ovi vatrogasci na dobrovoljnoj osnovi odrađuju vrlo zahtjevnu zadaću koja je u nadležnosti lokalne samouprave, rekao je Željko Popović.

Posebna zahvalnica s priznanjem za dugogodišnji predani rad u jelenjskom DVD-u uručena je Miljenku Fićoru, bivšem glavnom državnom rizničaru i prijatelju društva. Prepoznat je ostao njegov doprinos u proteklim godinama pa sjećanja nisu mogla izostati.

– Nije bitno je li ova obljetnica velika ili mala, bitno je da je ovo društvo u četrdeset godina napravilo veliki iskorak. Čuli smo u izvješću predsjednika koji su bili ciljevi prilikom osnivanja 1976. godine. Mislim da su svi ciljevi zacrtani tada ostvareni i da bi osnivači bili ponosni na DVD Jelenje i na ono što su članovi napravili u ovih četrdeset godina, kako u materijalnom, tako i u kadrovskom pogledu, rekao je Fićor.

DVD Jelenje služi na ponos mještanima općine ali i okolnih mjesta kojima je često na raspolaganju. Neka tako ostane i ubuduće.

Videoprliog pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=xDuX1fxD3cE

Skip to content