Nasilje u općini Jelenje: Načelnik Ervin Radetić proglašen krivim

Dana 30. ožujka 2016. godine Novi list je prenio vijest da je načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić proglašen krivim zbog fizičkog napada na svojeg sumještana, 26. lipnja 2014. godine u večernjim satima. Černeka iznosi do tada nepoznatu činjenicu koja se veže za isti slučaj: Dva dana nakon napada na bankomatu bačene su nepoznate eksplozine naprave u dvorište njegove obiteljske kuće.

Nasilje u općini Jelenje: Načelnik Ervin Radetić proglašen krivim

Nasilje u općini Jelenje: Načelnik Ervin Radetić proglašen krivim

Mještani općine Jelenje ne lažu, jer nemaju zašto. Dokazano je to tek u ožujku ove godine, kad već nije moglo biti ranije dokazano. Načelnik naše općine Ervin Radetić napao je Fabijana Černeku, dugogodišnjeg predsjednika općinskog Savjeta mladih udarivši ga nekoliko puta u potiljak. Iako je to opovrgavao, načelnik nije mogao obrisati snimke nadzornih kamera s bankomata PBZ-a u Dražicama.

Iako se radilo o prvostupanjskoj presudi koju je donio riječki Prekršajni sud, odnosno njegova ispostava u Delnicama, pravda je ipak pobijedila. Dokazano je naime, da je Radetić udario Černeku dvaput u potiljak, otvorenim dlanom za što je prema članku 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kažnjen s 360 kuna.

– Odluka suda, presuda, pravedna je. Teško je reći na kraju mogu li biti sretan zbog svega, ali drago mi je da je načelnik Radetić proglašen krivim i osuđen, jer nije bilo ugodno ono što mi se dogodilo. Pokazalo se istinitim ono što sam otpočetka tvrdio. I snimke s nadzorne kamere potvrđuju moj iskaz”, komentirao je tada Fabijan Černeka donošenje presude.

Radetić je, kako rekosmo, najprije odbacivao navode o napadu na Černeku, a onda je, nekoliko mjeseci kasnije promijenio iskaz. Rekao je kako je uložio žalbu na odluku prvostupanjskog suda te kako će “kao legalist sačekati okončanje postupka, nakon čega će moći komentirati sve okolnosti tog slučaja”.

Načelnik legalist međutim vjerojatno stoji i iza jake eksplozije pirotehničkog sredstva koja se dogodila dva dana nakon donošenja presude, odnosno na isti da kada je u Novom listu izašao gornji izvještaj. Cilj je bio zastrašivanje Černeke, no bio je to čin kojeg se otvoreno može nazvati kukavičkim i nimalo demokratskim.

Skip to content