Novi list: Jelenje u financijskim problemima, a Ervin Radetić na Kruzeru

Nakon što je u kratko vrijeme ostala bez svojih čelnih ljudi, Općina Jelenje i novu je godinu ušla s povjerenikom i odlukom o prijevremenom financiranju. Krajem listopada prošle godine Vlada Republike Hrvatske imenovala je Zdenka Holenka povjerenikom Jelenja koji će Općinu voditi do lokalnih izbora u svibnju ove godine.

U prosincu je Općinsko vijeće Jelenja donijelo i odluku o prijevremenom financiranju u iznosu od 2.974.284 kuna, a na osnovi koje se nastavlja financiranje poslova, funkcija i programa, u visini koja je neophodna za njihovo obavljanje i izvršavanje  te prava primatelja sredstava proračuna. Prijevremeno financiranje se obavlja razmjerno rashodima izvršenim u istom razdoblju prethodne godine, u ovom slučaju 2015. najduže za prva tri mjeseca.

– Nakon dva mjeseca mogu reći da se sve obveze izvršavaju, zaposlenici redovito dobivaju svoje plaće, a obavljaju se poslovi koji su nužni, sve rečeno, dakako, sukladno odluci o prijevremenom financiranju. Političke stranke polako već ulaze u predizbornu kampanju , a mogu reći, kako je suradnja s njima, kao i sa stručnim službama Općine te udrugama i klubovima jako dobra, razumijevanje je obostrano. Osobno ovom poslu pristupam kao i svakom drugom, odgovorno, transparentno i sve prema zakonu, kaže povjerenik Zdenko Holenko, dodajući kako i od budućeg načelnika očekuje da bude transparentan i sve provodi po zakonu.

Novi list: Jelenje u financijskim problemima, a Ervin Radetić na Kruzeru

Posao na kruzeru

Kako je javnosti već poznato, prošle godine Općina Jelenje je u samo mjesec i pol dana ostala bez zamjenice načelnika Ane Linić Faraguna i načelnika Ervina Radetića, oboje članova Nezavisne liste Ervina radetića, što je zabilježeno kao jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Bilo je situacija ostavki, ali ne istovremeno oboje čelnih ljudi. I dok je Linić Faraguna početkom rujna dala ostavku uz šturo objašnjenje kako odlazi zbog zdravstvenih razloga, Radetić je sredinom listopada na konferenciji za novinare i dugom otvorenom pismu mještanima objavljenom na internet stranicama Općine Jelenje kao glavne razloge svoje ostavke naveo “kočenje projekata” rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade u Dražicama od strane Školskog odbora OŠ Jelenje, medijski linč PGS-a koji traje posljednje tri godine te zdravstvene probleme.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ne misli li kako je njegova ostavka samo pola godine prije lokalnih izbora  i neposredno pred donošenje proračuna bježanje, Radetić je kazao kako njegova ostavka nije bježanje, nego čvrsti moralni čin. Samo nekoliko dana nakon ostavke, Radetić se u Opatiji ukrcao na kruzer kao brodski liječnik…

Novi list: Jelenje u financijskim problemima, a Ervin Radetić na Kruzeru

Nezadovoljni Zvir

Radetićev su mandat obilježili brojni sukobi s vatrogascima i planinarima, a sklon nije bio niti Kulturno umjetničkom društvu Zvir.

– U protekle tri i pol godine, uza sva nastojanja, nažalost, Kud Zvir nije uspio ostvariti suradnju s općinskom vlasti, što je uvelike utjecalo na napredak društva. Na šteti je bila čitava kulturna scena općinske zajednice, kao i sama udruga. Zahvaljujući upornosti i zalaganju zvirovaca, pokroviteljstvu poduzeća TTO Thermotechnik Lukeži, PGŽ-a te podršci Župe Jelenje, usprkos svim poteškoćama neki važni projekti su se uspjeli zadržati. Nadamo se da će u budućnosti općinska vlast prepoznati važnost opstanka i napretka ove udruge, kaže predsjednica Zvira Dolores Franović.

Nikako “na zelenu granu” Radetić nije uspio doći ni s jelenjskim vatrogascima, odnosno Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Ivan Zoretić Španac, s čijim je predsjednikom Markom Kovačićem bio u stalnom sukobu, od početka svoga mandata. Radetić je govorio kako nailazi na veliki otpor kod DVD-a Jelenje, “čiji predsjednik Mark Kovačić odbija potpisati ugovore, a vatrogasci odbijaju obavljanje ljetnih ophodnji. Općina Jelenje u protekle tri godine prema vatrogastvu ispunjava sve svoje zakonske obveze”, govorio je Radetić.

Novi list: Jelenje u financijskim problemima, a Ervin Radetić na Kruzeru

Sukob s DVD-om

Prozvani Kovačić kaže kako je Radetić imao osobne animozitete prema društvu, nazivu društva i svim njegovim članovima, iako ovo društvo bilježi zavidne uspjehe u svom radu i djelovanju.

– Sve to nije bilo dovoljno Ervinu Radetiću, pa je na njemu svojstven način opstruirao rad društva, kontinuirano iznosio neistinite tvrdnje te na razne načine pokušao obustaviti naš rad, pritom ni on sam nije poznavao osnovne zakonske propise, pa je tim postupcima presudio sam sebi i doveo Općinu Jelenje u vrlo nezavidan položaj, puneći stranice Novog lista u negativnom smislu. Osim toga, proračun Općine Jelenje doveo je do ruba bankrota. Koliko je naš načelnik bio neuk pokazuje i činjenica da je pokušao u uredu Državne uprave Primorsko-goranske županije osnovati novo vatrogasno društvo, no zbog zakonskih propisa i suglasnosti nije uspio u svojem naumu, ističe Kovačić, dodajući kako su se dolaskom povjerenika konačno počeli poštivati pozitivni zakonski propisi. Od buduće načelnika očekujemo razboritost, da okuplja sve građane naše općine, bez podjela i bez etiketiranja, ističe Kovačić.

Novi list: Jelenje u financijskim problemima, a Ervin Radetić na Kruzeru

Žestok kritičar i oporba, jelenjski PGS, od prvih dana vlasti Ervina Radetića isticao je kako izbor bivšeg načelnika nije dobro rješenje, svakodnevno ukazujući na brojne propuste koji se rade.

– Od prvih dana mandata Radetić je u svađi i u sukobu s velikom većinom udruga u našoj Općini, ali i s fizičkim osobama, odnosno mještanima naše Općine. Kontinuirano je isticao želju za ukidanjem naše Općine i spajanjem s Općinom Čavle za što postoje pisani tragovi. Zbog sudskih slučajeva koje je pokrenuo bivši načelnik, odnosno protiv kojeg su pokrenule neke pravne i fizičke osobe, Općini prijeti isplata ne malih sudskih troškova i financijskih sredstava na ime odštete, smatra PGS-ov vijećnik Robert Maršanić, koji, s druge strane, hvali brojne pozitivne stvari Zdenka Holenka, a od budućeg načelnika Općine Jelenje očekuje da Općinu vodi ka razvoju i prosperitetu.

Ferdinand Mikuličić iz Dražica kaže kako osobno nije poznavao Radetića, ali smatra kako njegov čin, odnosno ostavka nije za pohvalu.

– Ne bih želio puno komentirati, ali što je učinjeno je učinjeno. Mislim da nije dobro da su čelni ljudi, odnosno načelnik i njegova zamjenica dali ostavke gotovo istovremeno. Ali, to je njihovo pravo i napravili su kako smatraju da je dobro, samo ne za nas možda za njih. Što se tiče njihove vladavine, ne znam baš puno o tome, neki ga hvale, a neki kažu da nije bio dobar, kaže Mikuličić.

Novi list: Jelenje u financijskim problemima, a Ervin Radetić na Kruzeru

Zavadi pa vladaj

– Politika načelnika je bila zavadi pa vladaj, to mu našem društvu nije uspjelo, jer i bez pomoći Općine društvo je ostalo stabilno i izvršavalo sve obveze unatoč podmetanjima, lažima i raznim igricama. Mandat je započeo s citiram: “Vi ste Juretićeva vojska i morate se maknut”. Iz toga se vidi da je namjera bila potjerati sve iz predsjedništva Društva bez obzira na kvalitetu trud i znanje. Odgovorili smo mu jasno i glasno da mi nismo politička organizacija, da je Društvo osnovano i da smo u društvo došli prije Branka Juretića i da će društvo postojati i naklon njega, ističe predsjednik Planinarskog društva Vedran Stipić u svojem osvrtu na mandat bivšeg načelnika Ervina Radetića. Brige nisu završile njegovim odlaskom jer stvari koje je sustavno provodio treba sanirati u narednom razdoblju. Nova vlast iz bilo koje opcije bude izabrana imat će težak posao vratiti povjerenje nas udruga u glavnu zadaću Općine, a to je da smo Općina svi mi, a ne samo jedan pojedinac koji sebe naziva Općinom, dodaje Stipić i navodi da je Radetić ukinuo dotacije za troškove funkcioniranja Društva i održavanja planinarskog doma Hahlić i društvenih prostorija u Podkilavcu, prekid započetih i planiranih akcija.

Kompletan članak pročitajte u današnjem Novom listu.

Skip to content