U ponedjeljak s radom započinje Reciklažno dvorište Podhum

Reciklažno dvorište radit će od 5. listopada, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 15 sati, utorkom i četvrtkom od 13 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati

U jelenjskom naselju Podhum svečano je otvoreno Reciklažno dvorište Podhum, najveći projekt gospodarenja otpadom na području Općine Jelenje, ukupne vrijednosti gotovo 4,5 milijuna kuna. Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja i direktorica KD-a Čistoća Jasna Kukuljan u prisustvu općinskih čelnika i predstavnika izvođača radova Goran graditeljstva i projektanta Geo-rada, otvorili su reciklažno dvorište simboličnim rezanjem vrpce i odlaganjem starih baterija i lijekova u za to predviđene spremnike.Reciklažno dvorište Podhum koje se prostire na gotovo dvije tisuće kvadrata i kojim upravlja Komunalno društvo Čistoća počet će raditi u ponedjeljak 5. listopada, i mještanima će na raspolaganju biti šest dana u tjednu, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 15 sati, utorkom i četvrtkom od 13 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati.

Reciklažno dvorište u sustavu gospodarenja komunalnim otpadom čini jednu od važnih sastavnica u svrhu osiguranja prikladnog zbrinjavanja odvojeno prikupljanog otpada, posebice problematičnog otpada iz kućanstva, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila te glomaznog otpada, a usluga korištenja reciklažnog dvorišta besplatna je za sve mještane.

U ponedjeljak s radom započinje Reciklažno dvorište Podhum

Otvoren najveći projekt gospodarenja otpadom na području našeg Jelenja

Ovom prigodom načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja pozdravio je prisutne te je kolegama i partnerima zahvalio na suradnji. Naglasio je kako će projektom reciklažnog dvorišta biti ustrojen sustav održivog razvoja gospodarenja otpadom te se nada da će ovim objektom riješiti problem odlaganja krupnog otpada na javnim površinama.

– Samo upravljanje otpadom vrlo je zahtjevno, ali je bitno za budućnost. Ovo je veliki iskorak i svojevrsna prekretnica u načinu zbrinjavanja otpada i procesu recikliranja, i to kroz primarnu selekciju i odvajanje korisnih i vrijednih sirovina.

Nadam se da ćemo ovim objektom riješiti problem koji nas dugo muči, a to je krupni otpad koji nerijetko završi na javnim površinama i ilegalnim deponijima, na javnim površinama.

Vrlo nam je bitno da ovaj objekt i način prikupljanja otpada zaživi i nadam se da će naši mještani prihvatiti funkcioniranje reciklažnog dvorišta jer to će olakšati funkcioniranje i zbrinjavanje otpada na našem području, kazao je načelnik Robert Marčelja te istaknuo kako je reciklažno dvorište drugi po veličini najveći projekt na području Općine Jelenje, dok prvo mjesto zauzima rekonstrukcija i nadogradnja osnovne škole i izgradnja sportske dvorane, projekt vrijedan 40 milijuna kuna.

U ponedjeljak s radom započinje Reciklažno dvorište Podhum

Reciklažnim dvorištem u Podhumu upravlja KD Čistoća

Reciklažno dvorište Podhum kapitalni je projekt za koji je Općina Jelenje ugovorila dodjelu bespovratnih sredstava od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.486.011,05 kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto Općina Jelenje iz vlastitih sredstava.

Direktorica KD-a Čistoća Jasna Kukuljan podsjetila je kako od sljedećeg tjedna na području Općine Jelenje započinje i individualno prikupljanje miješanog komunalnog otpada. S početkom korištenja individualnih zelenih spremnika za miješani komunalni otpad, koji su prethodno uspješno podijeljeni svim krajnjim korisnicima, povući će se postojeći veliki spremnici za miješani komunalni otpad s javnih površina.

U ponedjeljak s radom započinje Reciklažno dvorište Podhum

Novi list, 02.10.2020.

Važno je naglasiti kako je korisnik dužan voditi brigu o vlastitom zelenom spremniku i u dane odvoza postavljati ga na mjesto za preuzimanje i pražnjenje.

– Ovo je vrlo bitan korak i približavamo se sve više onoj krajnjoj individualizaciji. Sama nadogradnja sustava i individualizacija izrazito je kompleksan i dugotrajan proces i uvelike ovisi o partnerskom odnosu između krajnjih korisnika i nas kao pružatelja usluge.

Ovim putem još jednom pozivam sve građane i mještane da zajedno s nama ostvare taj partnerski odnos te da pokušamo svi zajedno dati vlastiti doprinos novom pristupu prikupljanju otpada, kazala je Jasna Kukuljan te najavila kako mještane uskoro očekuje primarna selekcija koja će im biti omogućena na kućnom pragu, a posebni spremnici će biti isporučeni tijekom 2021. godine.

Skip to content