Jutarnji list: Načelnik na kruzeru, općina u rasulu

Masovni egzodus mladih (kao i ne toliko mladih) koji odlaze tražiti sreću u uspješnije i bogatije zemlje za Hrvatsku nije nikakva novost, ali da “trbuhom za kruhom” s rodne grude otisne načelnik jedne općine, ostavljajući svoju jedinicu lokalne samouprave bez vodstva, kuriozitet je kakav se u hrvatskoj politici ne pamti.

Jutarnji list: Načelnik na kruzeru, općina u rasulu

Naslovnica Jutarnji list, 31.10.2016. – Reportaža: Jutarnji u općini Jelenje – Načelnik na kruzeru, općina u rasulu. Vladin povjerenik: “Ne znam od kud bih krenuo”.

Načelnik općine Jelenje Ervin Radetić podnio je neopozivu ostavku na tu funkciju, a samo dan nakon što je tu šokantnu vijest objavio, iz opatijske luke krenuo je putem SAD-a na ekskluzivnim kruzeru na kojem se zaposlio kao brodski liječnik. Takva je situacija već i sama po sebi zanimljiva novinska cveba, ali ima toga još – prije dva mjeseca, 1. rujna ove godine neopozivu ostavku na sve svoje funkcije jednako je iznenadno dala zamjenica općinskog načelnika Ana Linić Faraguna. Navela je da su razlozi njene ostavke osobni – iscrpljenost, veliki kronični umor i gubitak energije, zbog čega je smatrala da više ne bi mogla u potpunosti, predano i odgovorno obnašati svoju dužnost.

S ostaviom načelnika i njegove zamjenice, mala je općina na području Grobnišćine iz koje, inače, potječe predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u potpunosti ostala bez vodstva, što je situacija bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti. Dodatnu notu bizarnosti cijeloj priči daje činjenica da se to dogodilo dva mjeseca prije nego što bi trebao biti predložen proračun i izglasan općinski proračun za iduću godinu, odnosno samo sedam mjeseci prije lokalnih izbora na kojima će se birati novo općinsko vodstvo, tako da prijevremene izbore za Jelenje uopće nema smisla raspisivati, s obzirom na to da se gradska i i općinska vijeća ionako raspuštaju u ožujku.

Ervin Radetić iz Dražica liječnik je s međunarodnim iskustvom, estetski kirurg i otac dvoje djece, koji je na vlast došao na lokalnim izborima u svibnju 2013. godine, predvodeći Listu birača s kojom je u Općinskom vijeću Jelenja osvojio šest vijećničkih mjesta. U općinskom vijeću preuzeo je vlast zahvaljujući podršci dvaju HDZ-ovih vijećnika, od kojih je jedan, Nikica Maravić, postao predsjednik Vijeća, a Ivoslav Ban također iz HDZ-a, njegov zamjenik. Ostatak vijeća činila su tri vijećnika PGS-a te po jedan vijećnik SDP-a, Akcije Mladih i ARS-a. I Radetić i njegova zamjenica Ana Linić Faraguna plasirali su se na čelne pozicije u općini s iste liste. Upućeni u političke prilike u Jelenju kažu da je Radetić oduvijek naklonjen HDZ-u – bio je jedan od osnivača te stranke u općini, a kada je predsjedničke izbore osvojila Grabar Kitarović, organizirao je vatromet u svome dvorištu. Na stranici Općine Jelenje istaknut je link na stranicu Ureda predsjednice.

Jutarnji list: Načelnik na kruzeru, općina u rasulu

Jutarnji list piše: Načelnik na kruzeru, u općini ostao kaos, opširna reportaža iz Jelenja…

U prilično konfuznom objašnjenju razloga svoje ostavke naveo je , među ostalim, zdravstvene probleme, navodno sa želucem, zbog kojih mora skupiti novac za liječenje u SAD-u, egzistencijalne potrebe (“Moram živjeti, imam dvoje djece na studiju, a moram plaćati kredite”), kao i čitav niz političkih pitanja, od toga da Općina nije uspjela njegove strateške projekte, poput rekonstrukcije škole u Dražicama i studijskih stipendija , do medijskih pritisaka, pri čemu je prozvao mnoge, lokalne PGS-ovce i njihov portal Naše Jelenje, bivšeg načelnika, vodstvo dobrovoljnog vatrogasnog društva… Rekao je da će sedam preostalih plaća ostaviti za stipendije, iako nije jasno kako će to napraviti, s obzirom na to da nakon što je dao ostavku na njih ne polaže pravo.

Šokiranim mještanima Jelenja ostavio je pismo na sedam stranica, objavljeno na službenim stranicama Općine, u kojima potanko objašnjava gdje je zapelo s rekonstrukcijom škole, kako je navodno, bio izložen medijskom linču, zašto se sukobljavao s vatrogascima i planinarima, optužujući oporbu za nepotizam, spominjući u više navrata bivšeg načelnika, PGS-ova Branka Juretića protiv kojeg je, inače, podigao nekoliko kaznenih prijava, zasad bez sudskih epiloga.

Razumijem da čovjek ima zdravstvene probleme, ali ako nije zdrav, kako je uspio dobiti posao na brodu gdje je za sve zaposlenike vrše stroge zdravstvene kontrole? Podnijeti ostavku na ovakav način, naprasno i bez najave, ostaviti općinu bez vodstva, i to u vrijeme kada treba donijeti proračun za iduću godinu, to je neozbiljno i neodgovorno. Mještani su s pravom razočarani, šokirani su zbog ovoga što se događa. To je politički cirkus. On je konfliktna osoba, uspio se u tri godine posvađati s DVD-om, Planinarskim društvom Obruč, Kulturno-umjetničkim društvom Zvir koje je najjače i najvažnije na području cijele Grobnišćine… Zahvaljujući njemu, Jelenje nije ušlo u riječku urbanu aglomeraciju koja je sada dobila 50 milijuna eura, od čega će ravnomjerno profitirati sve općine koje su ušle. On je tvrdio da je to bez veze, da će samo Rijeka dobiti novac, ali pokazalo se da to nije tako. Obećao je da će, umjesto toga, povući sredstva iz EU fondova za projekte u Jelenju. Od toga nije bilo ništa. Proračun od 22 milijuna kuna u rebalansu smo morali srezati za čak 5 milijuna kuna. Tome je, doduše, kumovalo ukidanje brdsko-planinskog statusa, ali znalo se da će se to dogoditi. Zbog duga HEP-u isključena je struja Boćarskom domu u Dražicama, komunalno društvo je u dugu četiri milijuna kuna, a što je on napravio? Osnovao novo društvo kao j.d.o.o. Prema informaciji od prije mjesec dana, na računu Općine bilo je samo 27 tisuća kuna. Naravno, to se mijenja iz dana u dan, ali strahujemo što će biti, u kakvom je stanju proračun. Što se tiče rekonstrukcije škole, to je bio megalomanski projekt od 15 milijuna kuna, previše za općinu od 5300 ljudi i s proračunom od 20-tak milijuna kuna. Vjerujem da je školski odbor dobro procijenio da bi nas ulazak u takvo nešto dugoročno upropastio. A što se tiče kaznenih prijava koje je podnio protiv Juretića, niti jedna nije urodila sudskom procesom, za razliku od Radetića koji je prekršajno osuđen zbog fizičkog napada u centru Dražica na mladića zbog njegova pisanja na Facebooku – otkrio nam je PGS-ov vijećnik Robert Maršanić, čija je stranka 17 godina bila na vlasti u Jelenju.

Jutarnji list: Načelnik na kruzeru, općina u rasulu

Jelenje – Ervin Radetić bez najave dao je ostavku i ostavio svoju općinu bez vodstva. Dugovi, dvorane bez struje… Ni povjerenik ne zna odakle da počne raščišćavati.

Zbog izvanredne situacije u Jelenju, Vlada je na svojoj prvoj sjednici imenovala povjerenika Zdenka Holenka koji bi trebao voditi općinu do redovitih izbora u svibnju 2017. godine. Povjerenik se, inače, imenuje kada se ne uspijeva formirati općinsko vijeće i izglasati proračun te on donosi odluku o prijevremenom financiranju do izvanrednih izbora, a takav je slučaj zabilježen u čak i u Jelenju 1997. godine. Ovdje je slučaj specifičan jer općinsko vijeće postoji i normalno funkcionira, prijevremenih izbora neće biti jer se vijeće ionako raspušta u ožujku, a u ovom trenutku nema nikoga tko može tko uopće može potpisati plaće za djelatnike u općini.

Holenko nam je rekao da odluka o imenovanju još nije službeno objavljena te da u ovom trenutku ne zna kako će se situacija s proračunom riješiti.

– Po zakonu, proračun mora biti predložen do 15. studenoga. Povjeenik uopće ne može predlagati proračun, već donosi odluku o prijevremenom financiranju . Moram se upoznati sa svime što se događa u Jelenju, a o svemu ću zatražiti mišljenje Ministarstva uprave, jer ovaj je slučaj specifičan i puno toga je s pravnog stajališta nejasno – rekao je Zdenko Holenko, voditelj Službe za opću upravu u Uredu državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji, s dugogodišnjim iskustvom u struci.

Holenko inače živi u Delnicama i s Jelenjem nema veze. Ističe da nije član niti jedne stranke te da se politikom ne bavi već više od deset godina. Prije toga bio je u HSLS-u pa prešao u LS, a potom odustao od politike.

Stručne službe rade svoj posao, one će vjerojatno slagati proračun, ne ja. Vjerujem da ne bi trebao biti problema oko njegova donošenja, ali tek trebamo vidjeti kojim će se redoslijedom stvari odvijati – kaže povjerenik za Jelenje.

Jutarnji list: Načelnik na kruzeru, općina u rasulu

Sada već bivši načelnik Ervin Radetić pobjegao je na kruzer u četvrtak, 20. listopada 2016. godine.

Ivoslav Ban predsjednik jelenskog HDZ-a i dopredsjednik u općinskom vijeću, ističe, pak, da je Vlada reagirala na vrijeme te vjeruje da problema neće biti.

– Žao mi je što je gospodin Radetić dao ostavku, taj je čin najvećim djelom napravio zbog zdravstvenog stanja i nadam se da će se oporaviti. Ali, stanje nije dramatično. Imamo povjerenika, sve ide svojim tijekom i nigdje ne piše da je zabranjeno da povjerenik predloži proračun. Nema drame, nema velikih problema, a svaka oporba nastoji dramatizirati situaciju, pa tako i ova – rekao nam je Ban.

Iako su izbori za sedam mjeseci, politički akteri u Jelenju već se zanji ozbiljno pripremaju. PGS će za svojeg kandidata za načelnika istaknuti Roberta Marčelju, SDP Luku Zahariju, a HDZ još nema ime kandidata, no pretpostavlja se da bi to mogao biti Ivoslav Ban, zaključuju iz Jutarnjeg lista.

Jutarnji list: Načelnik na kruzeru, općina u rasulu

Skip to content