Kipu Mlikarice u Dražicama vraćen stari sjaj

Obnovljena skulptura koja simbolizira težački način života Grobnišćine

Nedavno je drvenoj skulpturi Mlikarice u centru Dražica, postavljenoj u znak sjećanja i poštovanja na sve grobničke mlikarice, vraćen stari sjaj, navodi u svojem priopćenju jelenjska lokalna samouprava. Naime, drvena građa je ponovo dorađena, što je učinio autor Rajko Srok, koji je drveni kip Mlikarice, simbol Grobnišćine i nekadašnjeg težačkog načina života, prvotno izgradio prije više od deset godina.

Kipu Mlikarice u Dražicama vraćen stari sjaj

Drvenu građu kipa Mlikarice doradio je Rajko Srok

– Podsjetimo, od 2013. do 2017. godine kip Mlikarice nije se održavao te je vrijedna skulptura zamalo propala. Prva restauracija uslijedila je gotovo odmah nakon dolaska na vlast Nove snage Jelenja. Postojeću mlikaricu bilo je potrebno dobro zakrpati jer je voda prodirala u pukotine, pa je kip počeo pucati i raspadati se. Stoga je nešto tamniji premaz, unazad dvije godine, krasio najpoznatiju jelenjsku skulpturu koja se od tada redovito održava, kažu u Općini Jelenje.

Čuvamo i obnavljamo… 💚 #TrgMlikarice

Objavljuje Naše JelenjePetak, 24. srpnja 2020.

U sklopu posljednjih radova na održavanju, u kolovozu ove godine, Mlikarica je dodatno pobrušena i dorađeni su detalji, a kompletna skulptura je posvijetljena te svojom bojom u potpunosti podsjeća na njezino prvo postavljanje na tada izgrađenom i otvorenom trgu davne 2008. godine. S obzirom na to da se radi o drvenoj skulpturi na otvorenom, prema pravilu struke, potrebno ju je jednom godišnje pregledati, a prema potrebe i lakirati, a kako napominju iz Općinske uprave, restauracija i zahvati dogovaraju se sa samim autorom koji je te struke i najbolje poznaje svoje autorsko djelo.

Kipu Mlikarice u Dražicama vraćen stari sjaj

Na ponos: Naša mlikarica unazad nekoliko godina se redovito održava

Skulpturi Mlikarice društvo pravi i veliko mlinsko kolo koje je postavljeno u kružni tok u centru jelenjskog mjesta. Velika površina upravo se hortikulturno uređuje, a svečanost otvorenja predviđena je u rujnu ove godine. Cilj postavljanja mlinskog kola je odavanje počasti svim mlinarima i mlinovima uz Rječinu.

Skip to content