Lukeži – mjesto bez autobusne linije u ljetnim mjesecima i praznicima

Dvjestotinjak mještana, većinom starije dobi muku muči s obavljanjem osnovnih životnih potreba u ljetnim mjesecima, zbog nedostatka linije Lukeži-Dražice u normalnom vremenskom periodu. Mjesto Lukeži nema dućana, pošte, doktora, pa mještani ovise o odlasku u Dražice. Treba napomenuti da Općina Jelenje izdvaja godišnje za KD Autotrolej milijun i dvjesto tisuća kuna, te da načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić u ime svih mještana odlučuje o terminu i relacijama voznih linija.

– 15. prosinca 2015. godine obratili smo se Općini Jelenje sa zamolbom da se uvede barem jedna linija dnevno neovisno o jutarnjoj koja ide u 7:00 sati i ona koja dolazi popodne u 16:10 sati. Naime mi smo totalno odcijepljeni od svijeta prilikom školskih praznika, vikendom i ostalih državnih praznika. A nažalost većina stanovnika je starije dobi, umirovljenici, a s obzirom na to da totalno ovisimo o Dražicama odnosno ovdje nemamo ni dućan, poštu, doktora i za sve ostale usluge ovisimo o odlasku u Dražice. Razumno smo tražili i molili Općinu Jelenje da nam se uvede barem jedna linija u 10 ili 11 sati ujutro s povratkom 13 ili 14 sati, tako da se može ići normalno obaviti sve dnevne poslove, a isto tako tko treba ići u Rijeku može redovnim autobusom presjedati u Dražicama. S obzirom na to da inače voze dnevne linije za sva ostala sela Podkilavac, Jelenje, Kukuljani itd., ne razumijemo zašto smo mi zaboravljeni od Općine Jelenje kad je to samo dvije minute gubitka vremena od Jelenja da se bus može normalno spusti do nas – ljutito prepričavaju mještani Lukeža.

Lukeži - mjesto bez autobusne linije u ljetnim mjesecima i praznicima

Autobus u ljetnim mjesecima i praznicima ne dolazi u Lukeže.

Mještani su u više navrata navraćali u Općinu Jelenje, očekujući odgovor i pozitivnu reakciju za boljitak svojeg mjesta.

– Službeni odgovor nismo primili do današnjeg dana, a dali smo si truda i otvoreno iznesli životne probleme većine mještana. Osobno sam u nekoliko navrata dolazila u Ured načelnika gdje me uvijek u negativnom tonu dočekala administrativna tajnica Sanja Mudnić i rekla: “Ča, si opet došla”? Treba napomenuti da načelnika nikada nije bilo u uredu već smo ga za vrijeme radnog vremena sretali u obližnjem kafiću – prepričava neugodna iskustva mještanka Lukeža.

Krajem travnja, prije približavanja ljetnih praznika obratili smo se Autotroleju te dobili službeni odgovor.

– Dozvolite da Vas ovim putem obavijestimo kako je KD Autotrolej u Općinu Jelenje dostavilo prijedlog uvođenja novih polazaka i povećanja subvencije i to novog polaska iz Lukeža prema Dražicama odnosno povratka od Dražica prema Lukežima radnim danom, za vrijeme trajanja školskih praznika. Isti bi se obavljao minibusom te bi bio između postojećih polazaka. Ako odgovor bude pozitivan od strane Općine Jelenje te isti daju svoju suglasnost i nalog, KD Autotrolej uvesti će nove polaske – izvijestio je ogorčene mještane Autotrolej, odnosno njihova služba za odnosne s javnošću.

Kao što se vidi iz priloženog odgovor nije bio pozitivan te je u ljetnim mjesecima Općina Jelenje izolirala mještane Lukeža, pa tako isti nemaju javni prijevoz u normalnim satima, kada cirkulira i radi većina žitelja.

Lukeži - mjesto bez autobusne linije u ljetnim mjesecima i praznicima

Mještani iz Lukeža svakodnevno kilometrima pješače i snalaze se, kako bi mogli obavljati svakodnevne i osnovne potrebe. Općina Jelenje nema sluha za probleme mještana.

Treba napomenuti da načelnik Općine Jelenje prilikom odabira voznih linija nije koristio statističke podatke o prijevozu putnika pa se redovito događa da autobusi u određenim satima voze prazni bez i jednog putnika, a sve na teret poreznih obveznika zbog lošeg planiranja i nerazumijevanja za probleme mještana.

– Oni jednostavno problem ne žele riješiti i odugovlače u svakom pogledu. Obraćali smo se i molili svim zakonskim sredstvima. Ne mogu oni razumjeti malog čovjeka, oni svoj put osobnim i službenim automobilima svakodnevno naplate te misle da se svi očito voze automobilima. Nemaju vam ljudi novaca, te im je jedino prijevozno sredstvo javni prijevoz koji u našem mjestu kronično nedostaje – zaključuju mještani koji ni nakon 248 dana, odnosno više od osam mjeseci još uvijek nisu dobili odgovor od Općine Jelenje.

Skip to content