Mještani Zoretića zbog nemara općine strahovali za vlastite živote

Da bi vam Općina Jelenje pomogla prilikom poplave vaše kuće, treba biti proglašena elementarna nepogoda, što se praksi rijetko događa. To najbolje zna Mirjana Reljac, mještanka Zoretića kojoj je u noći s 14. na 15. lipnja 2016. godine voda do visine od 20 centimetara prodrla u kuću. Kanal za oborinske vode zatrpao se pa su zbog njegova izljevanja u rano jutro morali intervenirati jelenjski vatrogasci koji su po dolasku na teren odmah prionuli na posao. Isto se ne može reći za sustav zaštite i spašavanja koji je tu noć radije odlučio prespavati.

– Sve mi je ostalo poplavljeno; kućanski aparati, elektornika, baš sve. Već tri godine ne održava se ništa, ovo je već četvrti put ove godine da mi se događaju ovakve nepogodnosti”, rekla je uznemirena i ogorčena gopođa Reljac koju je vodena stihija probudila iz sna.

Općina Jelenje odbila je pomoći gospođi Reljac u više navrata, počevši od 2014. godine. Razlog nečinjenja od strane općinskih struktura leži u činjenici da incident s vodom nije uzrokovao proglašavanje elementarne nepogode. Tek na temelju nje mještani bi mogli aplicirati za dobivanje odštete.

– Općina Jelenje ništa ne poduzima kako bi se spriječili ovakvi problemi. Sada je valjda jasno da se mještani u ovim situacijama mogu osloniti samo na nas, jelenjske vatrogasce. Mi smo, za razliku od našeg načelnika Radetića uvijek na raspolaganju mještanima. Radetića se, naravno, u doba noći ne može dobiti na telefon, njega bih ipak nazvao šerifom, a ne načelnikom”, rekao je Mark Kovačić, predsjednik DVD-a Jelenje.

Mještani općine Jelenje moraju se sami snalaziti u teškim situacijama jer im osim vatrogasaca nema tko pomoći.

Obratili smo se nezavisnom vanjskom stručnjaku s područja zaštite i spašavanja koji je napomenuo da se šteta mogla izbjeći preventivnim “zečjim nasipima”, što je svakako jeftinija varijanta od uništavanja kompletne imovine mještana. Sekundarno rješenje je provesti kanal koji je nekada bio do toka Rječine udaljenost svega 50 metara.

Kako u našoj Općini sjede očito nekompetentni ljudi, nije niti čudo da se događaju takve stvari našim sumještanima.

Skip to content