Na današnji dan: Ervin Radetić pobjegao na kruzer u Ameriku

O da, da se ne pozabi. Na današnji dan, pred točno četiri godine, kontroverzni Ervin Radetić, bivši načelnik, a pritom i više puta osuđivana osoba, nakon otkrivenih malverzacija i opustošene Općine Jelenje, ali i medijskih natpisa, 20. listopada 2016. godine postao je pravi „američki đak“. Jednostavno je „ispraznio kasu“, dao ostavku i ukrcao se na kruzer kao brodski liječnik. Do tada, a i danas neviđen presedan u Republici Hrvatskoj. Kako bi rekli u narodu „otišao je, a da ni sarmu probao nije“

Na današnji dan: Ervin Radetić pobjegao na kruzer u Ameriku

Lokalni šerif: Otišao je, a da ni sarmu probao nije…

Podsjetimo, u samo tri mjeseca, portal Naše Jelenje prenio je tada niz natpisa o malverzacijama i osebujnim  stavovima Radetićevih te 2016. godine. Sve su se redom pokazale točne, a i dobar dio njih sudski su dokazane.

Satiričari u svojim objavama, zadnjih nekoliko dana, upotrebljavaju epitet „plameni jazavac“, a prvi i pravi “jazavac” (omiljen naziv u selu) nalazio se tada na području općine Jelenje.

Ostavku je prvo nakon ekskluzivnih natpisa dala zamjenica Ana Linić Faraguna, koja je u obrazloženju navela “osobne razloge”, vadila se na iscrpljenost, veliki kronični umor i gubitak energije… A onda je konferenciju za tisak sazvao načelnik Ervin Radetić i u maniri Ive Sanadera rekao da odlazi i on. Dobro, postoji jedna razlika. Nikad zapravo nismo shvatili zašto je Sanader otišao, kod Radetića je bila posve druga priča, napisao je tada Jutarnji list, ali i većina portala u Hrvatskoj.

Na današnji dan: Ervin Radetić pobjegao na kruzer u Ameriku

“Grobnički junaci”

Svi su mu bili krivi, a jedino je on bio u pravu. Nakon zapošljavanja rođaka i prijatelja, u jednom trenutku, na žiro-računu nalazilo se svega 27 tisuća kuna. Trošilo se tada na izgradnju roštilja-pečenjara, razna okupljanja na bakanalijama u Lukežima, a sestra Vanda Radetić-Tomić dobila je tako posao uređivanja lokalnih novina. Ne bi tu bilo ništa sporno da Povjerenstvo za sukob interesa nije presudilo u tom slučaju. Kako smo saznali Ervin Radetić do danas nije podmirio kaznu od 4 tisuće kuna.

Čovjek se za vrijeme mandata posvađao sa svima, od vjerske zajednice, do udruga, pa i s institucijama. Pritom nije realizirao niti jedan značajan kapitalni projekt koji bi mještanima omogućio bolji standard. Predznak „lokalni šerif“ stoga mu je pravedno dodijeljen.

Na današnji dan: Ervin Radetić pobjegao na kruzer u AmerikuObjektima u vlasništvu Općine Jelenje kasnije se iskopčavala struja, a gomilali su se i dugovi koji su nastali zbog neredovitog podmirenja obveza, loših poslovnih odluka ili sudskih sporova. Čak je i lokalni mesar naknadno poslao račun. Kazao je tada da su mu kobasice odavno pojeli na nekoj lokalnoj fešti, a da mu Ervin nije platio.

Otišao je tako još jedan politički eksperiment. Tadašnji načelnik Radetić nestao je u vidu magle nakon što je potajno sredio kompletnu papirologiju vezano za ukrcaj na brod, iz Opatije krenuo je put Amerike na ekskluzivnom kruzeru kao brodski liječnik. Upisao se tako čovjek u povijest, u rubrici vjerovali li ne…

Na današnji dan: Ervin Radetić pobjegao na kruzer u Ameriku

Braco i seka” u međuvremenu su pokrenuli nekoliko sudskih sporova protiv PGS-a Jelenje. Radetići su redom izgubili sve sporove ili su nevoljko morali povući tužbe. Zadnji sudski spor završio je prije nekoliko tjedana. Vanda Radetić-Tomić tužila je i prvotno izgubila sudski spor. Nakon predočene dokumentacije utvrdilo se tada da su izjave predsjednika DVD-a Jelenje bile u potpunosti točne. Prva presuda stigla je 2019. godine, a velevrsna novinarka nakon bezizlazne situacije odustala od drugog spora kojeg je pokrenula na kaznenom sudu.

Tak stari, a tak bedasti” – uzrečica je koja se ”Braci i Seki” može prepisati kao u potpunosti točna, na ime svih peripetija kojih su priredili. Kako je rekao naš sumještanin: “Za tu bolest nema lijeka ni u Americi”.

Na današnji dan: Ervin Radetić pobjegao na kruzer u Ameriku

Skip to content