Časopis Zeleno i plavo: Jelenje želi biti općina ugodnog življenja

Na kafe: Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje

Prema svemu viđenome na terenu u jelenjskoj lokalnoj samoupravi gradi se najviše u povijesti. Nova škola, nova Zdravstvena stanica i reciklažno dvorište samo su neki od kapitalnih projekta koji su realizirani, kazala je Primorsko-goranska županija u novom broju magazina Zeleno i plavo, ističući izvrsnu suradnju u proteklih tri godine s jelenjskom lokalnom samoupravom.

Časopis Zeleno i plavo: Jelenje želi biti općina ugodnog življenja

Zeleno i plavo: broj 53, 2020

U vrijeme krize izazvane Covidom 19, malo se općina može pohvaliti da se svi kapitalni projekti realiziraju prema planu. I nakon ozbiljnog pada prihoda koji u Jelenju doseže 15 posto, općinski proračun je stabilan i značajno veći nego prije samo tri godine. A u te tri godine, Jelenju se „dogodio“ novi načelnik, Robert Marčelja, 43-godišnji ekonomist koji je uspješnu karijeru u gospodarstvu zamijenio još uspješnijom političkom karijerom. Prema svemu viđenome na terenu u jelenjskoj lokalnoj samoupravi gradi se najviše u povijesti. Nova škola, nova Zdravstvena stanica i reciklažno dvorište samo su neki od kapitalnih projekta koji su realizirani.

Za naš zavičaj… #NašeJelenje

Objavljuje Robert MarčeljaPetak, 5. lipnja 2020.


Kako ste se i zašto odlučili uključiti u politički život?
– Nisam bio zadovoljan kako je dotadašnja vlast vodila Jelenje i kada sam shvatio da velik broj mojih sumještana razmišlja slično, na poticaj PGS-a, kandidirao sam se i 2017. osvojio načelnički mandat. Općinu vodim, na neki način, kao poduzeće i mislim da se prvi rezultati vide, jer resurse koje imamo na raspolaganju pokušavamo maksimalno iskoristiti.

Od nule postali „odlikaši“


Zanimljiv je podatak da ste proračun s 13.5 milijuna podigli na 17,9 milijuna kuna, a prije vašeg dolaska Općina Jelenje imala je, u jednom trenutku, svega 27 tisuća kuna na računu.

– Pošao sam od činjenice da smijemo trošiti onoliko koliko imamo, a prihodi su nam bili skromni. Stoga sam potražio vanjske partnere uz čija sredstva smo mogli provesti brojne projekte važne za općinu. Prije svega tu su sredstva iz EU fondova, Fonda za zaštitu okoliša, Primorsko-goranske županije, odnosno LAG-a, kao i dobra suradnja s poduzetnicima koji poduzimaju inicijative i planiraju širenje proizvodnje na našem području. Sve je to utjecalo na povećani proračun. Gradimo najviše u povijesti. Većinu toga smo sami odmah isfinancirali, a projekt nove škole i dvorane koja nije postojala na našem području gradimo pomoću kredita. Županija i mi smo se zadužili jer smo smatrali da je najbolje tako „pokriti“ najveći kapitalni projekt o kojemu su maštale generacije, a do sada ga nisu dočekale. Danas je naša Općina likvidna i pazimo na financije. Uvijek kažem da ne znači ako netko prije nešto nije uspio napraviti da se ne može. Kad je teško treba uložiti dodatne napore i snagu.



Pronašli smo podatak da niste samo povećali proračun nego povećali i transparentnost pa ste čak i nagrađeni za to.

– Zapravo smo samo ispoštovali sve zakonske odredbe, jer u općini radi isti kolektiv kao i ranije. Poradili smo na transparentnosti i u kratkom vremenu od nule došli do pet petica, za pet kategorija i dobili smo priznanje Instituta za javne financije. Nažalost stanje koje smo prije zatekli bila je ocijenjeno s nula. Onda i sami znate gdje smo bili prije samo nešto više od tri godine.

Prilike znali iskoristiti


U koje ste kapitalne projekte usmjerilitako prikupljena sredstva.

– Naš kapitalni projekt je škola u Dražicama s pratećom dvoranom za koju smo od Primorsko-goranske županije dobili 60 posto sredstava, dok je općina dala 40 posto. Očekujemo da škola bude dovršena do proljeća. Već je završena ambulanta za koju smo također od Županije dobili značajnih pola milijuna kuna. Dovršen je i važan projekt gradnje Reciklažnog dvorišta i od 1. listopada objekt je preuzelo Komunalno društvo Čistoća. Započinje novo gospodarenje otpadom na području našeg Jelenja. To je ulaganje 4 milijuna kuna od čega smo 80 posto sredstava dobili iz europskih fondova. Otvaranje reciklažnog dvorišta značajno će smanjiti broj ilegalnih deponija na području općine što nam je sada velik problem. U cilju smanjenja ilegalnog odlaganja otpada, svim stanovnicima omogućili smo besplatni dolazak „grajfera“ da im odveze krupni otpad s kućnog praga.

 

U samo 3 dana naše Reciklažno dvorište u Podhumu posjetilo je 150 korisnika i legalno zbrinulo 50 kubika glomaznog otpada. ♻️ Kada znamo da bi, u većem djelu, takav otpad mogao završiti na rubnim djelovima Naše Jelenje veoma sam ponosan i sretan što smo izgradili tako značajan objekt. ? Bez straha, zbrini i ti legalno stvari koje ti možda godinama stoje u garaži ili podrumu. ? http://www.rd-jelenje.hr/

Objavljuje Robert Marčelja u Četvrtak, 8. listopada 2020.

Ukratko, povećanje proračuna koristite za podizanje komunalnog standarda.
– Tako je, želimo svima u općini osigurati isti komunalni standard. Cilj je da Općina Jelenje postane mjesto ugodnog življenja. U tom cilju širimo i kapacitet dječjeg vrtića kako bi sve djeca kojima roditelji rade mogla biti smještena u njega. Krenuli smo i u realizaciju projekta uvođenja LED javne rasvjete za koji smo dobili 2,1 milijun kuna od HBOR-a. Riječ je o zamjeni 966 svjetiljki koje će otplatiti same sebe, jer će se krediti vraćati od uštede koju ćemo ostvariti postavljanjem štedljive rasvjete. Nadalje, europskim novcima financiran je projekt Free WiFi kojim je osigurana besplatna internetska veza za pristupne točke u Podhumu, Dražicama, Martinovom Selu i Podkilavcu. Što se tiče interneta na kompletnom području radimo na tome da svi mještani imaju mogućnost priključka na optičku mrežu i brzinu interneta do 1 GB u sekundi. Kada sam preuzeo ključeve Općine u našoj zgradi internet je bio 2 MB download i 200 kb upload. Dobro je bilo da su e-mailovi radili, znamo u šali reći.

[INVESTICIJSKI CIKLUS OD 50 MILIJUNA KUNA] Mladost uz sposobnost su snaga koja pokreće i spaja, razvija, a ne dijeli. ✅?❤️ Naše Jelenje #GradiSe #MožeSe

Objavljuje Robert MarčeljaNedjelja, 27. rujna 2020.


Čini se da ste vrlo poduzetni u privlačenju sredstava izvana?
– Prilike treba znati iskoristiti. Primjerice, kada je Hrvatska osvojila srebro na SP u Moskvi pojavila se prilika da od HNS dobijemo neka sredstva pa smo tako osigurali navodnjavanje nogometnog igrališta. Paralelno radimo na sportskom centru uz sredstva LAG-a koji će uključivati odvodnju vode s igrališta, postavljanje umjetne trave i na kraju košarkaško igralište. Nadalje, podržali smo Planinarsko društvo Obruč da nakon 100 godina do doma na Hahliću dovede struju. Uz pomoć sredstava Hrvatskog planinarskog saveza i PGŽ instalirane su mini vjetroturbine i solarni paneli i sada Planinarski dom ima električnu energiju.

Mi smo samoodrživi i nema potrebe za spajanjem općina


Koliko vas je u realizaciji projekata usporila korona?

– Imali smo u prvom, proljetnom valu samo jednu osobu u samoizolaciji, a za takve slučajeve smo osigurali čak i smještaj u dijelu Vatrogasnog doma. U ovom, nazovimo ga, drugom valu, imamo početkom rujna nekoliko osoba u samoizolaciji. Teškoće je izazvao proljetni lockdown zbog čega smo tada zakupce općinskih prostora oslobodili plaćanja najamnine i dijela komunalne naknade. Uslijed toga proračun je smanjen za 10 do 15 posto, ali svi započeti projekti idu po planu. Privremeno smo odgodili samo početak radova u Podkilavcu na društvenom domu, ali svakako planiramo urediti centar tog mjesta u ovom mandatnom razdoblju.

Zasluženo na zadnjoj stranici Novi list. Mlinsko kolo podsjeća na nekadašnji način života. #VisitJelenje Naše Jelenje

Sutra pak otvaramo Reciklažno dvorište u Podhumu. ??

Objavljuje Robert MarčeljaSrijeda, 30. rujna 2020.


Što se tiče turizma, mi smo već prepoznati kao vikend destinacija i raste broj iznajmljivača apartmana koji ugošćuju bicikliste, planinare i šetače koji uživaju u očuvanoj prirodi. Ponosimo se i atrakcijama poput Zavičajnog mlina u Martinovom selu gdje smo upravo obnovili dva mlinska kola uz pomoć PGŽ i raznih donacija, a više o našoj ponudi potražite na stranicama www.visitjelenje.hr.

Jelenje je dalo i prvu ženu predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović? Je li ona svojim utjecajem možda pogurala neki općinski projekt?

– Mada sam odmah po stupanju na dužnost pisao u Ured predsjednice i tražio službeni sastanak kako bi joj predstavio projekt proširenja vrtića sve do kraja njenog mandata nisam dobio termin da porazgovaramo. Jedina inicijativa koju je bivša predsjednica potakla je pitanje sanacije klizišta na cesti Grohovo – Lopača. To klizište nije na području naše općine nago Grada Rijeke, ali bi cestu koristili i naši sumještani. Nažalost, njezine inicijative ostale su samo na ideji bez konkretnih rezultata, što mi je strašno žao.

Danas je postavljena centrala za provlačenje optike na našem području. Jedan od prvih projekta 2017. godine činio se…

Objavljuje Robert MarčeljaČetvrtak, 20. kolovoza 2020.


S obzirom na najave moguće racionalizacije u jedinicama lokalne samouprave zanima me kako bi gledate na povremene inicijative za spajanjem s Općinom Čavle u jedinstvenu grobničku općinu?

– Prije svega moram reći da Općina Jelenje s 5400 stanovnika spada u srednje općine u Hrvatskoj kao i da je financijski u potpunosti samoodrživa. Odluku o eventualnom spajanju općina može donijeti država, ali mislim da to ima smisla samo kod jedinica koje nisu samoodržive. Što se tiče susjedne Općine Čavle, s njima imamo jako dobru suradnju kao i sa svim općinama u riječkom prstenu pa i šire. Iz mog iskustva svi naši susjedi su srdačni i spremni pomoći, a posebno to vrijedi za suradnju s Primorsko-goranskom županijom koja nam je uvijek pri ruci, što savjetom, a što financijski.

Pogled koji odmara oči…

Objavljuje Robert MarčeljaPetak, 17. srpnja 2020.

Kažnjen jer je sebi smanjio plaću


Vi ste se neobičnim povodom našli u nacionalnim medijima kada je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa raspravljalo o vašem slučaju jer ste si – smanjili plaću? Kako je došlo do tog apsurdnog slučaja?

– Doista, bilo je dosta napisa u medijima, nažalost za mene je to bio negativan publicitet jer ljudi odmah povezuju rad Povjerenstva s nekim negativnostima. Moj slučaj je zapravo bio komičan jer sam ja sebi smanjio načelničku plaću za 2000 kuna, a ispostavilo se da to nisam smio. Sami članovi Povjerenstva su rekli da u mom smanjenju plaće nema elementa sukoba interesa, ali mada nisam nikoga oštetio napravio sam neki formalni propust. Izašli su u susret tek tako što su mi odredili da kaznu od 2000 kuna platim u četiri rate.

Razgovarao: Edi JURKOVIĆ
Snimio: Rino GROPUZZO
Časopis Zeleno i plavo, broj 53

Skip to content