Vrati koko što si pozobala: Općinski sud u Rijeci proglasio ugovore između Braca i seke nevažećim

U ime Republike Hrvatske krivi su...

Ovogodišnji studeni pamtit ćemo kao mjesec kada je osuđen dr. Ivo Sanader za neviđenu pljačku i kriminal u Republici Hrvatskoj, ali i kao mjesec u kojemu su osuđeni dr. Ervin Radetić i Vanda Radetić-Tomić za malverzaciju odnosno sukob interesa u iznosu od 105 tisuća kuna. Institucije zaista rade svoj posao. Doduše, treba nešto vremena da stvari sjednu na svoje mjesto, a akteri, obično, dobiju koju boru i sijedu više na glavi punoj putra.

Naime, Općinski sud u Rijeci u parničnom predmetu koji se vodi između Županijskog državnog odvjetništva, koje je pokrenulo postupak, s jedne strane i Općine Jelenje (Ervin Radetić) i Vande Radetić Tomić, kao tuženika s druge strane donijelo je prvostupanjsku presudu i potvrdilo ništetnost ugovora.

Vrati koko što si pozobala: Općinski sud u Rijeci proglasio ugovore između Braca i seke nevažećim

Posao ni po zdravoj logici nije držao vodu od početka – Ervin Radetić iz Dražica i Vanda Radetić Tomić – PR design iz Podhuma

Sudski predmet je u proceduru pokretanja postupka poslalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je tako kaznilo obitelj Radetić koji su poslovali međusobno, a sam cilj navedenog tijela je sprječavanje sukoba interesa između privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih dužnosti. Brat je tako sestri dodijelio posao izrade i uređivanja, sada nekadašnjih, Jelenskih novina, tiskovine koja je veličala lik i djelo Radetićevih, a osuđivala svih koji su mislili i govorili suprotno.

Kako bi rekli stari Pohumci: „vrati koko što si pozobala“, u najkraćim je crtama obrazloženje presude. Vanda Radetić-Tomić, sada je i dosuđeno, po svoj prilici morat će vratiti novce u općinsku kasu. Pokrenut je i drugi sudski proces po tom pitanju na Trgovačkom sudu u Rijeci.

Vrati koko što si pozobala: Općinski sud u Rijeci proglasio ugovore između Braca i seke nevažećim
Posao ni po zdravoj logici nije držao vodu od početka znao je reći Povjerenik Vlade Republike Hrvatske kada je preuzeo vođenje općine u vremenu kada je brat Ervin „pobjegao“ na brod. Brat i sestra tako su usko surađivali i isplaćivali si novac iz općinske blagajne. Trebalo je vremena dok stvari sjednu na svoje mjesto i na uvid se dobije kompletna papirologija jer u vrijeme od 2013.-2016. godine Općina Jelenje bila je jedna od najnetransparentnijih jedinica lokalne samouprave. Tome je, sigurni smo, utjecao i manevar „Braca i seke“, kako su mještani nazivali tadašnju lokalnu tiskovinu.

Skip to content