Najava: Na spomen mlikarici ove subote u Dražicama

Općina Jelenje nastavlja s programom očuvanja tradicije na njenom području. Čini to putem edukativno-zabavne manifestacije na spomen mlikarici, koja se ove godine u Dražicama održava po osmi put.

U prvi plan treba staviti podatak kako je u ne tako davnim vremenima Grobnišćina bila poznata po mlikaricama – ženama koje su prodavale mlijeko u Rijeci i okolici kako bi prehranile svoju obitelj. Više o tome govorilo se na tiskovnoj konferenciji održanoj u Turističkom informativnom centru Grada Rijeke. Čelni ljudi Općine Jelenje tom su prilikom kazali kako tradiciju žele prenijeti i na mlađe generacije.

Najava: Na spomen mlikarici ove subote u Dražicama

– Imamo reprezentativan trg posvećen mlikaricama, a sljedeće subote čeka nas mnogo zanimljivosti. Trudili smo se u programu osmisliti za svakoga ponešto. Uz svečani dio manifestacije ovo cjelodnevno događanja imat će i sajamsku ponudu domaćih proizvoda. Tako će na štandovima izlagati domaći OPG-ovi. Naglašavam da će nam se ove godine pridružiti tri mlikarice: Darinka Brnja, Marija Marčelja te Nevenka Sudan. Pozvao bih sve mještane Općine Jelenje, kao i goste iz Rijeke i okolice kojima su dragi proizvodi od mlijeka te sve one koji žele naučiti nešto o tome kako su živjeli naši stari da nam se pridruže – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Dodao je kako mu je izuzetno drago što su se ove godine aktivirale udruge s područja Općine Jelenje koji će također dati obol cjelodnevnom programu.

Najava: Na spomen mlikarici ove subote u Dražicama

Program manifestacije izuzetno je bogat i zanimljiv, a kompletan hodogram aktivnosti prezentirala je Karmen Šikić iz Turističke zajednice Općine Jelenje.

– Manifestaciju otvaramo u 16:30 sati prigodnom sajamskom ponudom autohtonih proizvoda kao što su med, sir, suveniri i mesne delicije, a u našoj turističkoj zajednici prigodno će biti upriličena izložba na temu Mlikarica udruge “Margareta Cro Art”. Umirovljenici će od 17:30 sati imati prigodan turnir u briškuli i trešeti, a najsvečaniji dio programa započet će u 18 sati prigodnim recitacijama, pjesmama i igrokazima. Našim mlikaricama ćemo tom prilikom uručiti prigodne darove, naglasila je Šikić.

Najava: Na spomen mlikarici ove subote u Dražicama

Publiku će u neka prošla vremena vratiti igrokaz “Kako su živjeli naši stari”

– Djeca iz KUD-a Zvir pripremila su dvadesetminutni igrokaz koji kroz smijeh i igru dočarava kako su to živjeli naši stari. Na njih smo ponosni, a tradiciju našega kraja želimo očuvati. Drago nam je da sudjelujemo u samom programu manifestacije – kazala je Martina Mičetić iz KUD Zvir Jelenje.

Najava: Na spomen mlikarici ove subote u Dražicama

Organizatori se nadaju da će ovo jedinstveno događanje u čast mlikaricama na području Primorsko-goranske županije privući i ljubitelje sporta.

– U suradnji s Nogometnom klubom Rijeka u Općinu Jelenje stižu ovogodišnji trofeji najdražeg nam kluba. Za sve posjetitelje izlaganje pehara i fotografiranje bit će na Trgu mlikarice u trajanju od 19 do 21 sat. Svoj će obol dati i veterani Rječine i Grobničana koji će mlikaricama u čast odigrati nogometnu utakmicu od 19:30 sati na nogometnom igralištu u Dražicama – kazao je Dino Piljić, zamjenik načelnika Općine Jelenje.

Večernji dio programa bit će obogaćen nastupom klape “Intriga”, a centralni dio večernje zabave zauzimaju Mauro Staraj i La Banda uz Masterse. Prvi Feral ki’j pušćal sinjal održao se 2009. godine, a idejni začetnik same manifestacije je Dina Peloza.

Hodogram manifestacije:

16:30 sati

 • Početak sajamske ponude autohtonih proizvoda med, sir, suveniri, mesne delijcije, prirodna  kozmetika
 • Otvaranje izložbe na temu „Mlikarica“- Udruge Margareta Cro Art

17:30 sati

 • Početak turnira Umirovljenika u briškuli i trešeti (umirovljenici sa područja Jelenja, Čavli, Viškova, i Bakra).

18:00 sati

 • početak svečanog djela programa „Feral ki j pušćal sinjal“ Trg mlikarice, Dražice
 • Pjesma Linde Gizdulić
 • Uvodna riječ Alena Polića kao voditelja programa
 • Pozdravna riječ domaćina
 • Nastup Kuda Zvir + Igrokaz „Kako su živeli naši stari“
 • DV „Grobnički tići (recitacije, igrokaz)
 • Nastup zumbe „Eli“
 • Dina (sviranje na gitari)
 • Plesni klub „Sirius“ iz Čavli
 • Škola za strane jezike „Positivum“
 • Plesni klub „Dance Queen“ iz Kraljevice
 • Uručenje darova Mlikaricama

20:15 sati

 • nastup klape „Intriga“

21:00 sat

 • Večernji dio programa MAURO STARAJ I LA BANDA + MASTERSI

Sudionici programa: Kud Zvir-Jelenje, DV „Grobnički tići“, Škola za strane jezike „Positivum“, Udruga Margarete Cro Art, Zumba „Eli“, Dina , Plesni studio „Sirius“ iz Čavli, Plesni klub „Dance Queen“ iz Kraljevici, Udruga umirovljenika,  Mauro Staraj i La Banda, Mastersi.

Skip to content