Općina Jelenje nije pomogla izdavanje slikovnice o Gašparovom mlinu

Nekad je cijela Grobnišćina živjela od domaćeg brašna, danas pak postoji samo jedan koji je aktivan, a za kojeg mnogi i ne znaju da još uvijek radi. Gašparov mlin u Martinovom selu je zaštićeni spomenik kulture, a o njemu vrijedno brine mlinar Bruno Kukuljan sa svojom suprugom Vidom.

U čast i dužan spomen na Gašparov mlin autorica Jadranka Cetina izdala je slikovnicu napisanu na kastavskoj i grobničkoj čakavštini te hrvatskom standardnom jeziku. Jezični savjetnici i lektori knjige su prof. dr. Sanja Zubčić za grobničku odnosno mr. sc. Branko Jani Kukurin za kastavsku čakavštinu.

– Hvala Grobničanima da se nisu na me razjadili, da san semo i ja prišla od preko Rečine. Jako su me lepo prijeli i mislin da će ova slikovnica baš ostat kako suvenir; i naš kastavski i vaš grobnički. Ako van se bude pijažala meni će bit jako drago, rekla je na svom, kastavskom dijalektu Cetina prilikom predstavljanja slikovnice.

Dosdašnje slikovnice iz serije Jadranke Cetine su Palerija (2007.), Košići (2008.), Košnja i stog (2009.), Peknjica (2012.) i Japlenica ale japnenica (2013.), a u pripremi je slikovnica o bačvarskom zanatu.

Posebno je zanimljiva izjava predstavnika nakladnika slikovnice Franje Butorca, odnosno njegovo nabrajanje pokrovitelja i sponzora, odnosno svih onih zaslužnih za objavu i predstavljanje knjige.

“Pomoć u objavljivanju pružili su nam Primorsko goranska županija, Općina Čavle, Mesnica Semion, RI-ING NET, d.o.o. Rijeka, Tehprojekt elektrotehnika, d.o.o. rijeka, TTO Termotechnik, d.o.o. Lukeži i Vodogradnja rijeka, d.o.o. Rijeka. U impresumu je navedeno da je objavljivanje pomogla i Općina Jelenje, ali do danas nemamo odgovora od Općine Jelenje”, rekao je Butorac.

Načelnik naše općine Ervin Radetić obećao je pomoći, ali to kao i mnogo puta prije ovog događaja jednostavno nije učinio.

Skip to content