Dnevnik Kanal RI: Otvoreni problemi u životu Jelenja

Tema u našoj općini uvijek ima. Priprema se kulisa za nove lokalne izbore, a političkih je, ali i ne samo političkih pitanja otvoreno mnogo. Mještani Jelenja mnogo su puta za vrijeme upravljanja aktualnog načelnika Ervina Radetića ukazivali na brojne probleme u svakodnevnom životu, počevši od najosnovnijih, komunalnih pitanja pa do onih kompleksnijih problema poput proračuna i financijske slike Jelenja.

Prvi je problem vezan uz rebalans proračuna naše općine za 2016. godinu. Sam se proračun izrazito loše puni, a sve zbog, kako će reći načelnik Radetić – ukidanja Zakona o brdsko-planinskom području. Rebalansom, proračun je smanjen za čak 27 posto pa je logično da je došlo do smanjivanja svih njegovih stavki.

Međutim, veći je razlog od ukidanja navedenog Zakona u lošem planiranju i nerealnim očekivanjima od prihodovne strane proračuna. Prilikom donošenja proračuna znalo se da će se on sporije puniti, no to nije smetalo načelniku Radetiću u smislu provođenja nerealnih planova. Povećanje sredstava u proračunu načelnik je obrazlagao dobivanjem sredstava iz fondova Europske unije, znajući pri tome da niti jedan projekt na njih nije bio spreman za apliciranje na iste.

Nadalje, problemi ili neznanje prilikom planiranja proračuna vidljivi su i iz rada Komunalnog društva Jelen. Vjerovali ili ne, u tom je društvu upravo institucija načelnika jedini član skupštine! Upravo je aktualni načelnik Radetić u dosadašnjem tijeku svoga mandata promijenio četiri direktora, zapošljavao lojalne umjesto stručnih ljudi, sve na teret proračuna i bez iskorištavanja poticajne mjere za samozapošljavanje pa se shodno takvoj politici u radu KD-a Jelen vide i rezultati.

Dnevnik Kanal RI: Otvoreni problemi u životu Jelenja

Robert Maršanić, član Općinskog vijeća Jelenje iznio zabrinjavajuće podatke o poslovanju Općine Jelenje

Odmjeren je gubitak u psolovanju društva u iznosu od 2,9 milijuna kuna! Bila su zaposlena čak 24 radnika, a općinskom Vijeću nikada nisu bila dostavljena izvješća o radu, sve do današnjih dana kad je Jelen u gubitku i kada mu prijeti stečaj. Apsurd u poslovanju KD-a Jelen dobiva puni smisao kada se zna da su općinski vijećnici skloni načelniku Radetiću dali suglasnost za takvo, negativno poslovanje u prošloj godini. Samo kod nas!

Ali, to nije sve. Općina je u 2015. godini pozajmila iznos od 655 tisuća kuna kojem se, kako se čini, izgubio svaki trag. Nitko zapravo ne zna hoće li se, kada i na koji način taj novac vratiti u općinsku blagajnu. Samo za podsjetnik, načelnik Radetić jedini je član Skupštine KD-a Jelen.

Pored svega do sad nabrojanog, čini se kako je problem dnevnog reda na sjednicama općinskog Vijeća zapravo najmanji. Jelenje je jedina općina u Primorsko-goranskoj županiji koja ima aktualni sat kao zadnju točku dnevnog reda. Usto, na sva pitanja oporbenih vijećnika načelnik Radetić odgovara šturo i jednoobrazno, dok na pitanja lojalnih odgovara s dugačkim obrazlaganjima, veličajući pritom svoj lik i djelo.

Problema je mnogo, a vremena za njihovo otklanjanje sve manje.

Skip to content