Video: Problemi i malverzacije u Općini Jelenje

Rezultati internetske ankete koju su ispunjavali mještani Općine Jelenje govore da 70 posto stanovnika smatra da načelnik Ervin Radetić treba podnijeti ostavku. Na brojne nepravilnosti u načelnikovu radu upozorio je jelenjski PGS.

Na tiskovnoj konferenciji novinarima se obratito Robert Maršanić, potpredsjednik PGS Jelenje, Robert Marčelja, kandidat za načelnika Općine Jelenje od strane PGS Jelenje.


Teme tiskovne konferencije su:

  1. Osvrt na zadnju sjednicu Općinskog vijeća Jelenje (ostavka zamjenice načelnika Ane Linić Faraguna)
  2. Stečaj i malverzacije u KD Jelen d.o.o.
  3. Načelnik Ervin Radetić i sestra Vanda Radetić Tomić prijavljeni za sukob interesa
  4. Rezultati online ankete (Smatrate li da zbog svih afera i malverzacija Ervin Radetić treba dati ostavku?)

Prema riječima Roberta Maršanića općnskog vijećnika PGS-a u Općini Jelenje napokon smo došli do službene verzije vezane uz ostavku zamjenice načelnika Ane Linić Faraguna.

– Na vijeću se pročitalo očitovanje bivše zamjenice načelnika. Ukratko radi se o ostavci zbog zdravstvenih razloga. Želim joj brz oporavak. Tom prilikom nigdje nije navedeno o kakvim se zdravstvenim problemima radi. To je službena verzija, a mi čujemo i druge moguće varijante i o tome ćemo obavijestiti javnost u skorije vrijeme – napominje Robert Maršanić.

Video: Problemi i malverzacije u Općini Jelenje

– Što se tiče stečaja i malverzacije u KD Jelen u mandatu Ervina Radetića napravljena je nemjerljiva šteta u visini od oko tri milijuna kuna. Pozivam institucije pravne države da odrade svoj dio posla jer je evidentno da u Općini Jelenje nema kapitalnih investicija. Nismo dobili niti jedan dokument kojim bi načelnik opravdao otvaranje novog komunalnog društva. Kao legalista smatram da je to nedopustivo, a dosadašnji rad načelnika pokazuje nepoštivanje najvišeg tijela u našoj sredini – upozorava Maršanić.

Načelnik Ervin Radetić i sestra Vanda Radetić Tomić prijavljeni su Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a razlog je što u mišljenju o sukobu interesa ima osam poglavlja koja se moraju ispostaviti ukoliko se želi zadovoljiti forma vezana uz izdavanje lista Jelenske novine.

– Kako je Ana Linić Faraguna podnijela neopozivu ostavku, smatram da više nije moguće poštivati proceduru. Sukob je više nego evidentan i naša je građanska dužnost bila prijaviti nepravilnosti nadležnom povjerenstvu – objašnjava Maršanić.

Portal Naše Jelenje objavio je online anketu s pitanjem: Smatrate li da zbog svih afera i malverzacija Ervin Radetić kao načelnik treba dati ostavku? Rezultati su i više nego iznenađujući.

– Glasovalo je ukupno 427 glasača, a 70% odnosno 301 glasač izjasnilo se da Ervin Radetić treba dati neopozivu ostavku. Samo 30 %, odnosno 134 zaokružilo je ne. Ovaj rezultat pokazuje kako je načelnik dosljedan od samog početka ići krivim smjerom i tjerati inat, unatoč upozorenjima nadležnih službi i mještana – obznanio je Maršanić .

Video: Problemi i malverzacije u Općini Jelenje

Robert Marčelja kandidat za načelnika Općine Jelenje iskoristio je svoje pravo prisustva na sjednici Općinskog vijeća Jelenje, kako bi iz prve ruke vidio kako funkcionira najviše tijelo u našoj Općini.

– Iznenadila me je činjenica što je zapisnik bio pun nedostataka i nepravilnosti. Unatoč upozorenju naših vijećnika, većina se oglušila te je usvojen zapisnik s prethodne sjednice Općinskog vijeća Općine Jelenje – govori o svojim dojmovima Robert Marčelja, kandidat za načelnika te dodaje novu činjenicu. Prekršen je poslovnik o radu vijeća što potvrđuje i sam predsjednik Općinskog vijeća Nikica Maravić uz izjavu “materijali još nisu gotovi”, a odnose se na vrlo bitnu točku dnevnog reda o osnivanju novog komunalnog društva j d.o.o. KD. Vijećnici Nezavisne liste potpomognuti vijećnicama HDZ-a glasali su za osnivanje novog društva, iako nitko od njih nije dobio na uvid niti jedan dokument vezan za osnivanje novog društva. Točka je po meni trebala biti izuzeta s dnevnog reda jer stručne službe Općine Jelenje nisu pripremile adekvatnu dokumentaciju koja bi popratila točku o osnivanju nove komunalne tvrtke – naglašava Marčelja.

Više od sat vremena na sjednici Općinskog vijeća pričalo se o portalu Naše Jelenje.

– Gotovo čitavom sjednicom provlačio se portal Naše Jelenje, u kontekstu da se neopravdano prozivaju zaposlenici Općine Jelenje od načelnika pa do nižih struktura, iako je stranica Naše Jelenje zamišljena tako da mještani Općine Jelenje saznaju činjenično stanje u našoj sredini – dodaje Marčelja i nastavlja kako u rubrici “mještani javljaju” višekratno dobivamo informacije o možebitnim nepravilnostima u našoj Općini. Kao i do sada i nadalje objavljivat ćemo sve informacije koje se tiču naše Općine. Ovim putem htio bih se posebno zahvaliti hrabrim mještanima na dosadašnjoj suradnji i ukazivanju na možebitnim nepravilnostima u našoj sredini – pojašnjava Marčelja.

Robert Marčelja osvrnuo se i na nedavni dolazak predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović koja je posjetila našu sredinu dana 4. rujna 2016. godine. Također se pridružujemo i zahvaljujemo na promociji Općine Jelenje.

– Smatram da je Općinska vlast propustila priliku promovirati gospodarstvo naše općine te pokazati gospodarske potencijale na konkretnom primjeru svega petstotinjak metara od zbivanja tog dana. Uvjereni smo da predsjednica ne bi propustila priliku posjetiti našeg najvećeg gospodarstvenika u Općini Jelenje Thermotechnik d.o.o. iz Lukeža koji u ovom trenutku ulaže više od 3 milijuna eura. Vrijednost jednokratne investicije premašuje ovogodišnji Općinski proračun.Posjet predsjednice najavljen je za kraj ovog mjeseca te koristim priliku da u ime PGS-a Općine Jelenje posjeti ovu hvale vrijednu investiciju i tom prigodom da podršku vlasniku, a tim primjerom potakne tu nasušnu potrebu za otvaranjem novih radnih mjesta u proizvodnji, zaključuje Marčelja.

Smatrate li da zbog svih afera i malverzacija Ervin Radetić treba dati ostavku?

  • Da (70%, 347 glasača)
  • Ne (30%, 152 glasača)

Ukupno glasača: 499

Video: Problemi i malverzacije u Općini Jelenje Loading ...

Naše Jelenje pratite putem aplikacije za Android i društvene mreže Facebook.

Skip to content