Stigla presuda Visokog upravnog suda: Radetići oštetili proračun za 105 tisuća kuna ugovorenih sredstava

Prema najavama, Općina Jelenje svakako će pokrenuti i privatnu tužbu te tražiti povrat isplaćenih sredstava.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je na svojim internetskim stranicama, sredinom travnja, Presudu Visokog upravnog suda Republike Hrvatske kojom je presudilo Ervinu Radetiću, odnosno odbilo sve žalbe na taj postupak. Čime je i dokazano da sklopljen posao s vlastitom sestrom Vandom-Radetić Tomić, vezan uz izradu nekadašnjih Jelenskih novina nije pravovaljan za razdoblje od 2016. i 2017. godine. Povjerenik Vlade RH svojim dolaskom, krajem prošle godine, ukinuo je izlaženje tog lista, što se sada pokazuje bila i ispravna opcija.

Stigla presuda Visokog upravnog suda: Radetići oštetili proračun za 105 tisuća kuna ugovorenih sredstava

– Takvim postupanjem, ne poštujući zakon Radetićevi su potpisali i oštetili Općinski proračun za ugovoreni dio od gotovo 105 tisuća kuna na ime nezakonite izrade Općinskog glasnika. Nije nam poznato je li Ervin Radetić do sada platio izrečenu kaznu od 4.000 kuna, ali s obzirom na njegovu nonšalanciju i bahatost vezano uz taj postupak sumnjamo da je novac sjeo na račun Republike Hrvatske. Ovom presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, potvrđeno je ono što smo i od početka neosporno znali Ervin Radetić i Vanda Radetić Tomić, brat i sestra, trenutno Općinski vijećnici Nezavisne liste Radetić su u sukobu interesa. Općina Jelenje svakako će pokrenuti i privatnu tužbu te tražiti povrat ugovorenih sredstava. To je i naša dužnost. Pokrenuti ćemo i dodatne radnje, s ciljem zaštite svojih materijalnih interesa – kazao je jučer Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje od strane PGS-a na tiskovnoj konferenciji.

Treba dodati i činjenicu da je Vanda Radetić Tomić zatražila zabranu korištenja svih materijala koji su njezino autorsko pravo, iako je Općina Jelenje bila njezin prvi klijent i na račun joj do sada uplatila više od 700 tisuća kuna. Općina Jelenje uredno je izvršavala svoje obveze, a nije bila vlasnik fotografija i tekstova nego je ovisila o hiru Radetićke, što svakako predstavlja svojevrstan presedan. Ispada da je Općina Jelenje talac obitelji Radetić jer u Općinskoj arhivi ne postoji tekst ili fotografija za korištenje, a sve je uredno plaćeno.

Stigla presuda Visokog upravnog suda: Radetići oštetili proračun za 105 tisuća kuna ugovorenih sredstava

Novi list, 12.05.2018. – PGS o presudi Visokog upravnog suda.

Više o nepravilnostima u radu općinskih tvrtki govorio je Robert Maršanić, Predsjednik PGS-a Jelenje.

– Naišli smo i suočili se s nizom nepravilnost od čega izdvajamo tradicionalni Jelenski sajam, koji je u njihovom mandatu potpuno podbacio što se službenih prihoda tiče. Iako je izlagača uvijek bilo na sajmu dobivena gotovina od naplate zakupnog prostora nije se polagala na račun, već se, pretpostavljamo, zadržala u privatnim džepovima djelatnika, a moguća piramida nepravilnosti vodi sve do Ervina Radetića, kao jedinog skupštinara KD Jelen, koji je tada jedini imao mogućnost kontrole tog trgovačkog društva – kazao je Maršanić.

Na sajmu su se cijene određivale nasumično, ne poštujući važeći cjenik Komunalnog društva. Svojim je postupcima jedna djelatnica oštetila komunalno društvo i Republiku Hrvatsku. Naime na računima se ispisivao i naplaćivao PDV od 22% iako je ista stopa nevažeća od 2009. godine iz čega proizlazi da se od tada pa do donedavno u fiskalnu kasu nisu unosili podaci o kupcima i drugi, iz nepoznatih razloga, ne želimo smatrati da se podaci u kasu ne unose iz neznanja, jer od tada pa do danas zasigurno ima novih kupaca.

Stigla presuda Visokog upravnog suda: Radetići oštetili proračun za 105 tisuća kuna ugovorenih sredstava

Gdje su nestali novci? Znalo se dogoditi da je utržak jednog Jelenskog sajma u mandatu Ervina Radetića iznosio svega 700 kn, iako je tradicionalno izlagača uvijek bilo.

Oštećeno je i samo Komunalno društvo, a time i Općina kao 100% vlasnik. U razdoblju od 2013. godine do 2017. godine procjenjuje se da je zbog neizdavanja računa, zadržavanja gotovine i nezakonitog poslovanja KD Jelen izgubio gotovo 300.000 kn potencijalnih prihoda.

Po zaprimljenim podacima uočene su nezakonitosti, odnosno sumnja u počinjenje kaznenih djela od strane zaposlenice Komunalnog društva „Jelen“ d.o.o., u pogledu naplate rezervacija i naknada za zakup javne površine od zakupaca od 2015.g. do danas. Općina Jelenje zbog Jelenskog sajma podigla je i kaznenu prijavu, a postupak je u tijeku.

Skip to content