Još 300 dana: Adio, i nikada više…

Zadnjih tri stotine dana? Zar je već toliko prošlo? Šerif nije ništa napravio – riječi su koje često čujemo na ulici ili stižu pisanim putem na našu e-mail adresu.

Normalno je da se građani zapitaju i preispitaju sami sebe. Je li se naš život poboljšao unazad tri godine? Iako su očekivanja i euforija u početku prevladavali, do zadnjih tri stotine dana napuhani balon ispraznio se do kraja, a uteg s neispunjenim obećanjima prevagnuo na negativnu stranu.

Lista želja i planovi koji bi se realizirali u četverogodišnjem mandatu, gledajući s razmakom, sigurno su se pisali u vinskom podrumu nakon nekoliko čaša gorke tekućine. Općina Jelenje nakon prvih sto dana vladavine Ervina Radetića, trebala se, prema svemu najavljenome pretvoriti u veliko gradilište.

– Napravit ćemo Hospicij, u kojemu ćemo zaposliti desetak doktora i medicinskih sestara, napravit ćemo školu i novi vrtić. Imamo novaca na računu, a nekoliko milijuna smo i oročili – navodilo se tada na skupu i ponosno pokazivalo brojke naslijeđene od prije sto dana.

Na prvu, zvuči vrlo uvjerljivo. No gledajući i analizirajući kako naša Općina ima vrlo skroman proračun od svega 15 milijuna kuna, svakome tko je imalo vodio i uređivao velika gradilišta sasvim je jasno da od svega neće biti ništa. Za privatnu osobu proračun od petnaest milijuna kuna izuzetno je velika brojka i svatko se zapita što bi učinio s tim novcem da ga ima na računu. Uzimajući ipak lokalnu samoupravu u cjelini i saznanje da je više od 80% proračuna zadano (prijevoz građana – Autotrolej, socijalna skrb i zaštita, odvoz smeća i komunalni sustav, plaće djelatnicima, zakonska davanja iz proračuna) lako se da zaključiti da je realizacija kapitalnih projekata u vlastitoj režiji, a bez pomoći institucija gotovo nemoguća.

Još 300 dana: Adio, i nikada više...

U međuvremenu, otvoreni su trideset i devet sudskih sporova koji opterećuju Općinski proračun. Prema dostupnim informacija većina njih završit će pogubno za Općinu Jelenje. Na dobitku su samo odvjetnici koja mjesečno zarađuju na “masnom” paušalu. U kriznim vremenima kada treba brzo reagirati i prilagođavati se različitim novonastalim situacijama struka preporučuje nagodbu, koja drastično ubrzava postupak i smanjuje troškove. Zahvaljujući Ervinu Radetiću, u povijesti Općine Jelenje zabilježeno je nikad više tužbi i raznih inspekcija koje su otkrile nepravilnosti  u radu zadnje tri godine.

Nepravilnosti u radu prepoznali su i krovne organizacije pa je tako Institut za javne financije objavio rezultate istraživanja transparentnosti na području Općine Jelenje. Tom prigodom došlo se do saznanja da je Općina Jelenje najnetransparentnija jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Institut za javne financije dodijelio Općini Jelenje ocjenu nula (0). Time smo svrstavani na zadnje mjesto u Republici Hrvatskoj.

Pravna služba u ove tri godine kontinuirano se učila na vlastitim greškama i novcima poreznih obveznika. U dosluhu s Policijskom upravom Primorsko goranske i njene službe za sigurnost cestovnog prometa, uredno su se naplaćivale kazne mještanima za nepravilno parkiranje, a pritom su znakovi koje je postavljala Općina Jelenje bili ilegalni pa su ih kasnije zaposlenici pokrivali crnim vrećama za smeće.

Još 300 dana: Adio, i nikada više...

Ilegalno postavljen znak na Trgu mlikarice Dražice. Nakon inspekcijskog nadzora prekriven vrećom po nalogu Ervina Radetića.

Do posljednjih tri stotine dana, etablirali smo se u riječkom prstenu po veličanju ustaštva pa je tako načelnik Ervin Radetić objesio ustašku zastavu na vlastitu kuću. Tada se dogodio nečuveni i još neviđeni incident na ovim prostorima. Istovremeno na ljetnoj fešti predsjednik Općinskog vijeća Jelenje Nikica Maravić sve je prisutne uredno počastio pozdravom “Za dom spremni”!

Još 300 dana: Adio, i nikada više...

Villa Benvenuta ukrašena ustaškom zastavom.

Redovito slušamo hvalospjeve o reformiranoj Općinskoj upravi. – Od sada svatko zna što radi i za što je zadužen – hvale se iz jelenjske Općine. Nažalost činjenice govore suprotno. Komunalni sustav i komunalno društvo ne funkcioniraju. Dug napravljen u protekle tri godine premašuje 2,9 milijuna kuna.  Mještani su čak u nekoliko navrata postavili slike glomaznog otpada na službene Facebook stranice, no nažalost do današnjeg dana smeće i dalje nepomično stoji. Navodno je Općina dala “zeleno svjetlo” divljem deponiju u Podkilavcu.

Još 300 dana: Adio, i nikada više...

Ilegalni deponij očito ima zeleno svjetlo od Općine Jelenje. Slike su postavljane u više navrata na službene Facebook stranice Općine Jelenje. Do današnjeg dana smeće stoji na navedenoj lokaciji.

– I tako već mjesecima, a Općina unatoč višebrojnim žalbama ne intervenira na ovu sramotu usred podkilavačke ulice. Žalosno. A vi koji bacate tu vaš otpad i prnje može vas bit sram. Pa gospodo moja, do kad ovako???? Ovako nešto bi i pred vašim vratima lijepo stajalo i ukrašavalo krajolik. – s razlogom negoduju ogorčeni mještani na službenoj Facebook stranici Općine Jelenje.

Još samo tri stotine dana agonije. Adio, i nikada više, vele u Našem malom mistu.

Još 300 dana: Adio, i nikada više...

Skip to content