Odluka zbog koje će patiti generacije

U dva navrata Općinsko vijeće Jelenje raspravljalo je u ulasku Općine Jelenje u Urbanu aglomeraciju Rijeka. Oba puta, većinom glasova donijeta je odluka da Općina Jelenje neće ulaziti u Urbanu aglomeraciju. Kada pogledamo koji su gradovi sve uključeni i kako cijeli projekti napreduje da se zaključiti kako se posljedice zbog neodgovornog ponašanja i mogućnosti da se mještanima Općine Jelenje unaprijedi životni standard osjećati godinama.

Urbana aglomeracija je oblik udruživanja gradova i općina oko grada koji predstavlja središte i značajno utječe na okolne gradove i općine, a formirana je s ciljem učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, odnosno radi usklađivanja europske unije, što otvara i mogućnosti učinkovitijeg povlačenja sredstva iz EU fondova.

Odluka zbog koje će patiti generacije

Uz Rijeku, aglomeraciju čine Kastav, Kraljevica, Opatija, Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo.

Izgubili smo mogućnost logistike i usklađivanja kod popunjavanja dokumentacije za kandidiranje projekta na natječaje koja je osigurana ovim projektom. Općina Jelenje u zadnje tri godine nije samostalno kandidirala, a još manje dobila sredstva za realizaciju kapitalnih projekata.

Gradovi i Općine integriraju projekte
Urbana aglomeracija radi na integriranju projekta po tematskim cjelinama: napredna poslovna infrastruktura, toplinarstvo, kulturna baština u funkciji turizma, revitalizacija bivših industrijskih i vojnih zona, čisti urbani promet, aktivnosti za nezaposlene i deinstitucionalizacija socijalnih i zdravstvenih usluga. Te tematske cjeline zadane su Partnerskim sporazumom Hrvatske s Europskom unijom.

Odluka zbog koje će patiti generacije

Propao projekt Hospicija u Jelenju. Kamuflirano gradilište identično stoji tri godine.

Ervin Radetić i njegove pristaše pravdale su se tada da Rijeka neće odlučivati o hospiciju u Jelenju (napredna poslovna infrastruktura). Kada se pogleda kako napreduje realizacija tog projekta da se zaključiti da je vladajuća garnitura sama sebi presudila u realizaciji. Srušeno je nekoliko zidića i sve je stalo. Kada su se ugasila svjetla reflektora gradilište je napušteno i sve stoji u nedogled čekajući neka bolja vremena. U međuvremenu Općina Kostrena izradila je projekt i kreće u realizaciju Hospicija s više od 150 ležajeva. Nije li bolje da Općina Jelenje participira svojim mještanima u iznosu mjesečnog paušala za boravak u kostrenskom hospiciju i tako smanji suludi fiksni trošak za Općinski proračun koji nastaje hladnim pogonom za tako mali broj kreveta.

PGS Jelenje bio je za ulazak u projekt Urbane aglomeracije. Stav je tom prilikom iznio vijećnik Robert Maršanić.

– Trebalo je ući u taj projekt. Naši vijećnici bili su za ulazak. Općina Jelenje imala bi samo koristi, pogotovo kod apliciranja za kapitalne projekte. Koliko vidimo trenutno u našoj općini ne postoje stručnjaci koji se bave povlačenjem sredstava i pripremom dokumentacije. Sve se radi stihijski. Neodgovorno ponašanje i odluke koje su donesene tom prilikom svakako će se negativno odraziti na kvalitetu života naših mještana. To su odluke zbog kojih će patiti buduće generacije, kazao je Maršanić.

Treba li spomenuti obrazloženje Općine Jelenje da se o temi Urbane aglomeracije može raspraviti i na jednoj od sljedećih sjednica. Naravno da se ta točka nikada više nije pojavila na dnevnome redu.

Odluka zbog koje će patiti generacije

Članak objavljen u Novol listu, dana 30 srpnja 2016. godine – Zajedničkim snagama do sredstava Europske Unije.

Skip to content