Sandra Zubčić je novi grobnički tić

U organizaciji KUD-a Zvir i pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije te uz pomoć sponzora pjevali su grobnički tići i ove godine u Dražicama. Baš kao što su to činili još 1994. godine kada je učiteljica Alenka Juretić uz pomoć članova folklorne skupine pokrenula ovaj jedinstveni festival.

Ove je godine festival održan u drukčijem ruhu od svih njegovih prošlih izdanja. Mlade pjevačice i pjevači izvodili su pjesme sa svih strana svijeta i kantali na raznim jezicima. Neke su skladbe bile otpjevane na onim jezicima iz čijih zemalja pjesma potiče, a za neke je prijevode napravila Dorotea Štifanić-Mislej, uz Alenku Juretić i Cvetanu Linić jedna od članica ocjenjivačkog suda.

Titulu grobničkoga tića za 2016. godinu osvojila je Sandra Zubčić, dobitnica najvećeg broja glasova publike u starijem uzrastu. Ona je izvela poljsku pjesmu “Kad se pjeva”. Prvo mjesto prema glasovma publike u mlađem uzrastu osvojila je Katarina Zubčić s pjesmom “Šuma blista” iz Finske. Za istu je skladbu Katarina zaradila i nagradu za najbolju interpretaciju u mlađem uzrastu prema izboru ocjenjivačkog suda. Istu je nagradu u starijem uzrastu dobila Danijela Pende za izvedbu ruske skladbe “Rjabinuška”.

U kategoriji najboljeg dueta ili terceta nagradu su uzeli Matija Ban, Dora Stjepić i Valentina Pilčić s francuskom skladbom “Veseli bubnjar”. Strani tekst je najbolje izgovarala Jelena Juretić u španjolskoj pjesmi “Cielito lindo”, a tekst na hrvatskom jeziku pak Ira Elsa Juretić s pjesmom Veselje ptica. Već spomenuta Valentina Pilčić dobitnica je nagrade za najbolji scenski nastup u pjesmi Makedonsko djevojče iz Makedonije.

Posebnu nagradu koju dodjeljuje OŠ Jelenje-Dražice dobile su Mihaela Stipić za izvedbu nizozemske skladbe “Željica”, odnosno Lucija Vranković i Ira Elsa Juretić za pjesmu Hava nagila iz Izraela.

U revijalnmom dijelu programa nastupale su mlade grobničke “supertalentice”Petra Mavrinac i Lea Čaval, odnosno djeca iz foklorne skupine Zvir. Valja spomenuti i izvođaće popratnog dijela. Prateće vokale i plesne koreografije izvodili su članovi zbora Grobnički tići i dječje folklorne skupine Zvir. Soliste i zbor pripremio je Davor Juretić a plesne koreorafije je osmislila Martina Mičetić.

 

Skip to content